Στούντιο Γιόγκα: 4 αλλαγές λόγω covid-19

niyamas-yogamat-covid
31 Μαΐου 2020 0 Comments

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΟΓΚΑ: 4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΟΓΚΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ COVID-19

Η επαναλειτουργία των στούντιο γιόγκα και γενικότερα όλων των αθλητικών χώρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για πολλούς αθλούμενους.

Η πρακτική στο σπίτι σίγουρα αποτέλεσε μια λύση και μια διέξοδο στην κρίση που δημιουργήθηκε, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει την πρακτική σε ένα στούντιο.

Τα στούντιο γιόγκα, καθώς αποτελούν έναν ιδιαίτερο χώρο άθλησης, προετοιμάζονται για μεγάλες αλλαγές εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

ΣΤΟΥΝΤΙΟ-ΓΙΟΓΚΑ-4-ΑΛΛΑΓΕΣ-ΛΟΓΩ-COVID-19

Η ιδιαιτερότητα και η διαφοροποίηση των μαθημάτων γιόγκα σε σχέση με άλλες αθλητικές δραστηριότητες είναι σίγουρα αρκετές. Μεταξύ άλλων υπάρχει η στενή σχέση δασκάλου και ασκούμενου, καθώς και μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ τους. Επίσης υπάρχει μια δεμένη ομάδα μαθητών και η οικειότητα των μελών της.   

Εν μέσω της απειλής του κορωνοϊού αναμένονται πολλές και έντονες ανακατατάξεις. Αυτό πάντως που όλη η επιστημονική και γιόγκικη κοινότητα πρεσβεύει, είναι ότι η γιόγκα χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ.

Οι ιδιοκτήτες στούντιο, σε στενή συνεργασία με τους δασκάλους, είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν ότι απαιτείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία τους. Ωστόσο, τα αγαπημένα μας στούντιο γιόγκα πιθανότατα θα μας φαίνονται αρκετά διαφορετικά μόλις ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους.

Καθώς όλοι η κοινότητα της γιόγκα περιμένει με ανυπομονησία την επάνοδο στις αίθουσες πρακτικής στις 15 Ιουνίου, ας δούμε 4 σημαντικές αλλαγές που θα εφαρμόσουν τα στούντιο γιόγκα λόγω του COVID-19 (Coronavirus disease):

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΟΓΚΑ: 4 ΑΛΛΑΓΕΣ ΛΟΓΩ COVID-19

  1. Λιγότεροι ασκούμενοι ανά μάθημα

Τα μαθήματα σε γεμάτες αίθουσες με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ασκούμενων δεν θα είναι εφικτό να επαναλειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες αναμένετε ότι οι αίθουσες θα λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα ώστε να επιτρέψουν τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση μεταξύ κάθε μαθητή.

Τα μαθήματα θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, σε μικρές ομάδες, οι οποίες θα επιτρέπουν την απαιτούμενη κοινωνική απόσταση.

Οι ασκούμενοι θα έχουν αρκετό χώρο ώστε να αισθάνονται ασφαλείς σε μια πρακτική που από μόνη της απαιτεί έντονη αναπνευστική λειτουργία.

  1. Λιγότερα μαθήματα στο ημερήσιο πρόγραμμα

Η πανδημία ενδέχεται να αραιώσει τα μαθήματα ενός στούντιο γιόγκα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό γίνετε προκειμένου να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στο προσωπικό για την απολύμανση της αίθουσας.

  1. Λιγότερη σύνδεση μεταξύ δασκάλου και ασκούμενου

Όλοι περιμένουμε από το δάσκαλο να μας βοηθήσει και να μας προσαρμόσει σε δύσκολες άσανες αλλά ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτή την άποψη, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο λιγότερη είναι η άμεση επαφή (hands-on assist), τόσο λιγότερη είναι η πιθανότητα εξάπλωσης πιθανών μικροβίων.

  1. Συνιστάται η χρήση ατομικών στρωμάτων γιόγκα

Εάν δεν έχετε ήδη το δικό σας στρώμα γιόγκα, μάλλον ήρθε η ώρα να επενδύσετε σε ένα!

Πολλά στούντιο ενδέχεται να μην διαθέτουν καθόλου κοινόχρηστα yoga mat για λόγους ασφάλειας και υγιεινής.

Ίσως κάποια στούντιο εφαρμόσουν την ενοικίαση ενός κοινόχρηστου αλλά απολυμασμένου yoga ή pilates mat, μια πρακτική που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και εφαρμόζεται στα περισσότερα στούντιο του εξωτερικού.

Πιθανόν κάποια άλλα στούντιο να απαιτήσουν από τους μαθητές τους να φέρουν τα δικά τους στρώματα και βοηθήματα, όπως ιμάντες, τουβλάκια ή κουβέρτες.

studio-yoga-COVID19

Όλοι ωστόσο ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι οι απαγορεύσεις αυτές θα είναι προσωρινές.

Πιθανόν η δεδομένη κατάσταση να είναι απογοητευτική για κάποιους, αλλά ας το δούμε ως μια μικρή θυσία για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία θα μας επιτρέψει να απολαμβάνουμε τα οφέλη της πρακτικής μας σε μια στιγμή που τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Namaste!

Κοινοποιήστε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *