YogaYamas & Niyamas

योगश्चित्तवृत्तिनिरोधः
Yogaśchitta vr̥tti nirodhaḥ

Yoga σημαίνει η παύση των διακυμάνσεων του νου.

Με αυτή τη φράση ξεκινάει ο ινδός φιλόσοφος Patanjali το YogaSutra, το σύγγραμμα που αποτελεί έως σήμερα το αρχαιότερο σωζόμενο εγχειρίδιο της Yoga. Η yoga ορίζεται ως η τιθάσευση των κυματισμών του νου, δηλαδή των σκέψεων. Κυριολεκτικά σημαίνει ένωση, ενώ μεταφορικά δηλώνει τη σύζευξη αντίθετων δυνάμεων, την ένωση του ανωτέρου με το κατώτερο, τη σύνδεση και αρμονία των επιπέδων της ύπαρξης. Έχει ως στόχο την αυτοπειθαρχία, την πνευματική διαύγεια, την ενδυνάμωση του σώματος και την οξύτητα του νου.

O Patanjali κωδικοποίησε το πρώτο ακριβές και περιεκτικό σύστημα της Yoga, το οκταπλό μονοπάτι (Ashtanga), το οποίο αποτελείται από τους εξής οκτώ κώδικες:

Yamas (ηθικές αρχές), Niyamas (κανόνες συμπεριφοράς), Asanas (σωματικές στάσεις), Pranayamas (αναπνευστικές τεχνικές), Pratyahara (έλεγχος των συναισθημάτων), Dharana (έλεγχος του νου), Dhyana (διαλογισμός), Samadhi (ταύτιση με την απόλυτη συνειδητότητα).

Yamas (Peace with the World) - Niyamas (Peace with Yourself)

Το ταξίδι ξεκινά με τα δύο πρώτα μέλη, που δίνουν τις κατευθύνσεις για την προσωπική και την ηθική συμπεριφορά. Οι ηθικοί φραγμοί (Yamas) αφορούν τον έλεγχο των πράξεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Ενθαρρύνουν τη μη-βία (Ahimsa), την ειλικρίνεια (Satya), την αποφυγή κλοπής (Asteya), την μετριοπάθεια (Brahmacharya) και την μη-κτητικότητα (Aparigraha). Οι κανόνες συμπεριφοράς (Niyamas) ενσωματώνουν την πειθαρχία στις πράξεις μας απέναντι στον εαυτό μας μέσω πέντε αρετών, που αφορούν την αγνότητα (Saucha), την απλότητα (Santosha), τη μελέτη (Swadhyyaya), την αφοσίωση (Ταpas) και την υπέρβαση του Εγώ (Ishvarapranidhana). Ένας σταθερός, ήρεμος νους προϋποθέτει ένα υγιές, εύρωστο σώμα. Μέσα από τις ευθυγραμμισμένες συνειδητές στάσεις (Asanes), το σώμα δυναμώνει ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται σε αντοχή και ευλυγισία. Σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του κύκλου αναπνοής μέσω των pranayamas ο ασκούμενος πετυχαίνει πνευματική ηρεμία και αυτοέλεγχο, στοχεύοντας τελικά στον έλεγχο των συναισθημάτων (Pratyahara) και στην συγκέντρωση (Dharana). To τελικό στάδιο της άσκησης αποτελεί τον διαλογισμό (Dhyana) και προετοιμάζει το σώμα για μια ανώτερη κατάσταση που ονομάζουμε Samadhi (ταύτιση με την απόλυτη συνειδητότητα).

Η yoga είναι μέθοδος ορθοσωμίας και αναπνευστικής άσκησης, η οποία βελτιώνει την σωματική κατάσταση, την ψυχική ισορροπία και την πνευματική ανάπτυξη. Επομένως η yoga είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γυμναστική που «παλεύουμε» να την χωρέσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Σε πολύ σύντομο διάστημα αρχίζουμε να παρατηρούμε τις αντιδράσεις του σώματος και του νου σε καθημερινές καταστάσεις. Αφυπνιζόμαστε και έχουμε περισσότερη επίγνωση. Και ενώ μπορεί τα «ανεπιθύμητα» πράγματα στη ζωή να εξακολουθούν να έρχονται και να φεύγουν, η αντιμετώπισή μας προς αυτά είναι πλέον διαφορετική.

Μερικές χρήσιμες Συμβουλές προς τους ασκούμενους

Η γιόγκα είναι ένα φως που, αν ανάψει, δεν σβήνει ποτέ. Όσο καλύτερη γίνεται η εξάσκηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η φλόγα.
Β.Κ.S. Iyengar

Φέρτε τα δικά σας πράγματα. Το προσωπικό στρωματάκι yoga, σας επανασυνδέει με την πρακτική και μπορεί να σας οδηγήσει αυθόρμητα σε μία κατάσταση ηρεμίας. Λειτουργεί όπως το πείραμα του Παβλόφ. Το σώμα και το μυαλό αρχίζουν να χαλαρώνουν αναγνωρίζοντας ότι ήρθε η ώρα για yoga.Αφουγκραστείτε το σώμα σας. Το σώμα, ο νους και το πνεύμα συνθέτουν ολόκληρη την ύπαρξη μας και χρειάζεται να σεβόμαστε εξίσου τις ανάγκες τους. Όπως κάποιοι από εσάς θα έχετε ήδη παρατηρήσει και κάποιοι θα ανακαλύψετε σύντομα, το μονοπάτι της yoga είναι γεμάτο εκπλήξεις. Αρχικά νιώθουμε πιο δυνατοί και υγιείς σωματικά, αλλά εάν ασκούμαστε συχνά και τακτικά, οι αλλαγές αρχίζουν να συμβαίνουν σε βαθύτερα επίπεδα.

  


Αντίθετα με ότι είθισται να πιστεύουν πολλοί, η yoga δεν είναι μια μοναχική δραστηριότητα, η yoga είναι μια δραστηριότητα που ενώνει όλους τους ανθρώπους αφού το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα στρώμα και ένα μεγάλο χαμόγελο!

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 17:00

                    Τηλέφωνο: 210 5200900                 Κινητό: 6974 996640

Newsletter